wall

Avbryt och säg upp alla akademiska och forskningskontakter med ockupationsmakten Israel

Till Svenska universitetsledningar

Lars Hultman, Strategiska forskningsstiftelsen

Ingrid Lomfors, Forum för Levande Historia

Ann-Mari Friman, Vinnova

 

Avbryt och säg upp alla akademiska och forskningskontakter med ockupationsmakten Israel

Strax efter mitt tidigare brev  (se www.psabi.nu)   till Er 29 april har den sionistiska staten Israel på nytt startat ett häftigt angrepp på Palestina och den palestinska befolkningen.

Den utlösande faktorn var ockupationsmaktens början till att vräka palestinska familjer i stadsdelen Sheikh Jarrah i det ockuperade Östra Jerusalem för att bygga judiska bosättningar på palestinskt område. Därtill i samband med avslutningen av ramadan stormade sionister och den sionistiska polisen al-Asqamoskén på Tempelberget, en oerhörd provokation. Sammanstörningar sker mellan sionister och palestinier inne i det egentliga Israel.

Sedan dess har den israeliska terrorstaten utsatt palestinierna för ett våld utan motstycke, framförallt i Gaza. Israeliska precisionsbombningar har raserat mediahus, Gaza’s enda covid-center, vattenverk och elförsörjning mm. Senast igår rapporterades en FN-organisation att 212 palestinier hade dödats i Gaza och 12 palestinier på Västbanken, varav de allra flesta civila och många barn och kvinnor. 12 israeler uppges samtidigt ha dödats.

Den västerländska omvärlden reaktion är som alltid vid de israeliska terrorangreppen lam och förutsägbar. Utrikesminister Ann Linde säger till Svenska Dagbladet 15 maj: ”Naturligtsvis fördömer jag  och regering kraftfullt det urskiljningslösa våld som Hamas och andra terrorgrupper i Gaza utövar idag, och riktar mot israeliska städer. Israel har en självklar rätt att försvara sig mot detta(…) Israel måste göra sitt yttersta för att undvika civila mål”.

Så nu vet vi från utrikesministern att Israel har en självklar rätt att försvara sig, men att palestinierna som är ockuperade har inte rätt att försvara sig mot urskiljningslöst våld.  På Utrikesdepartementets hemsida fortsätter undfallenheten när regeringen den 18 maj ”beklagar djupt alla civila dödsoffer”, men inga andra åtgärder som att åtminstone utvisa den israeliske ambassadören.

I Riksdagen hölls den 22 april en debatt om Mellersta Östernpolitiken. Där skönmålar den ledande svenske sionisten KD-riksdagsledamoten, och tidigare EU-parlamentarikern (med bl.a. ansvar för Israelkontakter) och TV-journalisten Lars Adaktusson Israel och hänger ut palestinierna. Han säger bl.a. att hans parti ”vill återupprätta relationerna med Israel…vidta åtgärder mot den palestinska ledningens systematiska spridning av antisemitism och stöd till terrorister”. Dessutom omfamnar han ”den förhandlingsprocess som lett till fred (för Israel, min anm,)med viktiga delar av Arabvärlden – en helt ny politik som nu formar Arabvärlden”. Vilken oerhörd cynism!

Vilka mera fakta behövs avbryta och säga upp alla akademiska och forskningskontakter med Israel?

Svenska universitetsledningar (om ni inte redan har gjort det)- bojkotta omedelbart alla akademiska kontakter med israeliska universitets- och innovationsinstititutioner.

Lars Hultman – säg upp det skamliga ”innovationsavtalet med MOST

Ingrid Lomfors – bjud inte in några israeliska sionister till den planerade Hågkomstkonferensen om förintelsen till hösten, och skrota IHRAs utvidgade definition av antisemitism som klassar alla som kritiserar staten Israel för antisemiter.

Ann-Mari Friman – Avsluta Vinnovakontoret i Tel Aviv, och säg upp alla utvecklingsprojekt med israeliska företag och myndigheter.

 

Av Jan-Erik Gustafsson

Docent KTH

Koordinator för Sidafinaiserat lärar- och studentutbyte med Al Quds Univertsity Jerusalem 2013-2017

Medlem i Aktionsgruppen på KTH för Bojkott av Israel