ud

Regeringens svar på Action Groups brev angående An-Nakba Dagen 15 maj 2018

 

Gustaf Winstrand på vägnar av Utrikesdepartementet har svarat på Action Groups brev angående An-Nakba Dagen 15 maj 2018

 

Hej Jan-Erik,

Tack för din e-post. Det är många som hör av sig till Utrikesdepartementet med anledning av den senaste tidens utveckling i Gaza.

Regeringen har uttryckt bestörtning, chock och sorg över våldet i Gaza som 14 maj ledde till att mer än 55 palestinier dödades och över 2 200 skadades och som även efter det har fortsatt. Regeringen stödjer aktivt FN:s generalsekreterares uppmaning att tillsätta en oberoende utredning av händelserna. Sverige har framfört dessa synpunkter såväl inom EU som i FN:s säkerhetsråd.

Sverige uppmanar alla parter att avstå från våld och återgå till fredliga förhandlingar som syftar till att nå en tvåstatslösning med Jerusalem som båda staters huvudstad.

Utrikesministers Margot Wallström deltog i år vid palestinska ambassadens uppmärksammande av 70 år av Nakba. Hennes uttalande med anledning av händelserna i Gaza finns att läsa på regeringens engelskspråkiga hemsida: https://www.government.se/statements/2018/05/statement-by-minister-for-foreign-affairs-margot-wallstrom-on-violence-in-gaza/

Vänliga hälsningar,

Gustaf Winstrand

Utrikesdepartementet, enheten för Mellanöstern och Centralasien