ud

UD:s svar på ActionGroups brev till Wallström och Knutsson

Jan-Erik, aktiv på ActionGroup at KTK for the Boycott of Israel, har skrivit ett brev till utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson den 26 oktober i fjol med anledning av israeliska aggressioner mot palestinska ungdomen och utbildningssystemet. UD har svart den 29 januari 2016 så här:

Hej Jan-Erik,

Tack för ditt brev till utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson och utrikesminister Margot Wallström. Jag arbetar på Utrikesdepartementets ministerkansli och har blivit ombedd att svara. Regeringskansliet mottar varje år stora volymer av brev och e-post vilket gör att svar kan dröja. Jag beklagar att du fått vänta på ett svar.

I ditt brev undrade du bl.a vad regeringen hittills gjort för att stödja det palestinska statsbyggandet. Ett centralt mål med Sveriges utvecklingssamarbete med Palestina, som utgår från en strategi för tidsperioden 2015-2019, är just att stödja palestinskt statsbyggande. Vid intresse får du gärna läsa mer på regeringens webbplats, jag har bifogat en länk nedan.


http://www.regeringen.se/artiklar/2014/10/bistandsstrategi-for-palestina/

Vad gäller en obegränsad akademisk frihet på Västbanken och Gaza så syftar strategin likaså till att bl.a stärka yttrandefriheten. Regeringen har inte som avsikt att verka för att associationsavtalet mellan Israel och EU sägs upp. 

Med vänliga hälsningar,
oooooooooooooooooo
Departementssekreterare