Photo by Lamis Qdemat

Israeliska ockupationstrupper bröt sig fredagen 29 januari in på AL Quds universitet

Tidigt på morgonen 29 januari bröt sig israeliska ockupationstrupper i allvarliga och upprepade attacker in på Al Quds universitet campus i Östra Jerusalem. Universitet ligger alldeles till den olagliga separationsmuren i stadsdelen Abu Dis.

Inträngandet är ett barbariskt våldförande på internationella lagar och konventioner, vilka förbjuder attacker på akademiska institutioner. Ett stort antal militärer med vapen bröt sig in på campus efter att de låst in säkerhetspersonal i ett utrymme och tvingat dem att vara kvar där. När detta var gjort slog de sönder dörrar och inspekterade rum för studenter och konfiskerade datorer. Dessutom bröt sig ockupationstrupperna in på fakulteten för Dawa and Fundamentals of Religon, slog sönder dörrar och skadade huvudkontoret.

Universitetsledningen är djupt oroad över dessa upprepade och orättvisa attacker på akademiska institutioner, dess personal samt upprepade fängslanden av studenter. Tidigare under hösten utsattes universitet för en liknande militär attack, och universitet fick stänga flera dagar. Efter detta har universitet byggt på sitt eget stängsel till campus, men detta förhindrade inte den nya attacken. Sedan i höstas har fyra studenter från Al Quds skjutits ihjäl av israelisk militär och polis. Svenska Dagbladet skrev 17 januari om hur den 21-årige palestiniern Ali Abu Mariam under oklara omständigheter sköts ihjäl vid en checkpoint i Jordandalen.

Al Quds universitet har ett utsatt läge i Östra Jerusalem och är utöver den akademiska verksamheten i stort sett den enda kvarvarande kulturella och social institution som finns kvar i Östra Jerusalem. Universitetsledningen kommer att se till att universitet skall kunna utföra sina akademiska uppgifter.

Detta underlättas om internationella institutioner, människorättsorganisationer och akademiskaka institutioner fördömer ockupationsmaktens militära skändligheter och tydligt försvarar den akademiska friheten och var och ens rätt till utbildning.

Det är dags för alla svenska akademiska institutioner att omedelbart avsluta sina samarbeten med Israel så länge som ockupationen pågår.

 

Jan-Erik Gustafsson, Koordinator för lärar- och studentutbyte Al-Quds – KTH

Lamis Qdemat, Utbytesstudent Al Quds vid KTH hösten 2015

Kopia: Politiska partier i Riksdagen